Våra kurser

Vi erbjuder olika typer av kurser för dig som vill utveckla din hunds sökförmåga, både som ren aktivering och till arbete. Kurserna är mer eller mindre avancerade, och vi vill gärna att du kontaktar oss för att vi ska kunna leda dig i rätt riktning, beroende på din hunds förutsättningar och vad ni vill åstadkomma. Vi har kurser för privatpersoner, men arbetar även med polishundar och andra tjänstehundar.

 

Vi använder oss enbart av mjuka metoder och potitiv förstärkning. Här förekommer inga bestraffningar! Vi anser det självklart att hunden ska vilja arbeta för oss – inte att den ska tvingas till det. Vi utgår alltid från hundens egna förutsättningar och begränsningar, och lägger upp ett personligt träningsschema för varje hund.

 

Specialsök som aktivering
Specialsök handlar om att hunden ska söka efter specifika dofter, och vi arbetar med en plattform där hundarna ska lära sig att markera ett ämne. På kursen lär vi in grunderna till specialsök och lär oss tekniken på plattformen. Vi gör också andra sökövningar där vi riktar in oss på hundens nyfikenhet och förmåga att söka efter saker inomhus och utomhus.

 

Specalsök avancerad
I kursen ingår både teori och praktik, och vi lär oss mer ingående om specialsök. Hunden får lära sig grunderna och tekniken på plattformen, och senare utvecklar vi det till ytsök, rumssök, preparatsök utomhus m.m. Hunden får lära sig att markera flera olika ämnen och vi lägger också in störningar. Det är en bra grund för de som vill gå vidare och utbilda sin hund ytterligare mot något specifikt område.

 

Sök för bruksprov
Sök ingår som ett specialmoment i bruksprov. Här lär sig hunden att hitta och markera människor som ligger mer eller mindre dolda i terrängen. Hunden markerar figuranterna genom att antingen stanna på platsen och skälla, eller att återvända till sin förare med en markeringsrulle i munnen. Kursen är förberedande inför tävling, men kan också göras som aktivering.

 

Eftersök
Eftersök av skadat vilt är en viktig del av jaktutövandet. Här lär vi oss att klara av normalsvåra eftersökssituationer orsakade av jakt eller trafik. Vi arbetar både med spårhund och lös sökhund, och lär oss bland annat om skadeplatsundersökning och doftlära.

 

Räddningshund
En räddningshunds uppgift är att med hjälp av sitt luktsinne söka rätt på försvunna personer. Det kan till exempel vara i rasmassor efter en jordbävning, eller ute till havs. Kursen är grundläggande, och vi går igenom personvittring, markering och olika miljöer. Hunden får enklare uppdrag på olika underlag, för att den ska bli van att arbeta i besvärliga miljöer.

 

Kontakta oss för mer information om våra kurser: kurs@sokhund.seKontakta oss

Telefon: 070 - 310 22 132

<

Mail: info@sokhund.se